maandag 4 april 2011

Prognose Huishoudens

De nieuwe prognose voor het aantal huishoudens in Nederland is bekendgemaakt door het CBS. Het CBS verwacht een groei in het aantal huishoudens van 7,4 miljoen naar 8,5 miljoen. In 2060 zou het aantal huishoudens weer afgenomen zijn tot 8,4 miljoen, doordat de toename van eenpersoonshuishoudens stokt.

Prognoses huishoudens naar type, met huidige ontwikkeling


De toename zal vooral te wijten zijn aan de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens. Dat is ook logisch, omdat de bevolking veel minder groeit dan het aantal huishoudens. De toename blijkt hem vooral te zitten in het aantal 65-plussers dat alleenstaand is. Deze groep neemt natuurlijk sterk toe door de vergrijzing.

Aantal eenpersoonshuishoudens, onder en boven de 65 jaar


In eerdere prognoses van het RIVM voor het maken van verkeersscenario's werd het aantal huishoudens al in 2025 op 8,5 miljoen geschat. Zie deze blogpost. Het verschil is echter vrij klein, ook in de prognose van het CBS wordt dit aantal al in 2025 bijna bereikt. Het RIVM Presenteerde eerder verschillende scenario's, terwijl het CBS 1 enkele prognose presenteert. Daarom moet de prognose van het CBS zo nu en dan bijgesteld worden, op basis van de recente ontwikkelingen. Bij verschillende scenario's hoeft dat niet, of minder vaak, omdat verschillende mogelijke ontwikkelingen al zijn meegenomen in de verschillende scenario's.

Voor de volledige cijfers hebben we natuurlijk statline. Via

Geen opmerkingen:

Een reactie posten