maandag 18 april 2011

Bouw Den Haag Centraal van start

Het was al eens (veel) eerder aangekondigd, maar de bouw van het nieuwe station Den Haag Centraal gaat van start. Het is de bedoeling om van het station een open transparant gebouw te maken, met veel glas. De opzet van het station blijft hetzelfde. Het ontwerp is van Benthem Crouwel.

Station Den Haag Centraal

Het is de bedoeling dat het station opgevijzeld wordt, omdat de komst van de hogesnelheidstrein een nieuwe impuls moet geven aan het station en de stationsomgeving. Eigenlijk stopt er geen HST op het station, maar er komt wel een shuttletrein naar Rotterdam die aansluiting biedt op de HST naar Parijs (de Thalys). Er zijn nog geen plannen om de Fyra van Breda door te trekken naar Den Haag, zoals besproken door John Baggen en Jaap Vleugel van de TU Delft in hun netwerkvisie voor de hogesnelheidstrein in Nederland (pdf).

Stationshal Den Haag Centraal

Het is de bedoeling dat het station in 2013 wordt opgeleverd, wat een vrij krappe bouwperiode lijkt te zijn, zeker gezien de verwachting dat in 2010 het station Arnhem Centraal opgeleverd zou worden (die nog niet af is).

Stationshal Den Haag Centraal

Via

Voor meer plaatjes zie de website van Benthem Crouwel Architects.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten