vrijdag 1 juli 2011

Tijdelijkheid verlagen overdachtsbelasting utopie

Het kabinet heeft zojuist besloten de overdrachtsbelasting te verlagen naar 2%. Een goed idee natuurlijk, omdat de huidige regeling (6%) een enorme boete is op verhuizen. Wel zuur voor mensen die onlangs nog een huis hebben gekocht, zoals ondergetekende, of nog zuurder als je op 14 juni een huis gekocht hebt (de maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 15 juni, waarbij de overdrachtsdatum bepalend is). Maar het probleem schuilt hem in de tijdelijkheid van deze maatregel.
De maatregel is ingevoerd om te voorkomen dat de woningmarkt op slot gaat. De woningmarkt zit al een tijdje op slot, omdat mensen die een woning hebben gekocht deze vrijwel zonder uitzondering niet willen verkopen met verlies. De vraagprijzen blijven daarom artificieel hoog, terwijl de kopers wel een daling van de woningprijzen verwachten, gezien de staat van de economie en het aanbod aan woningen.

Op het moment dat de overdrachtsbelasting omlaag gaat is dat een stimulans om een huis te kopen, omdat het 4% goedkoper is. Dat effect gaat echter deels verloren doordat de verkoper dit mee kan calculeren. In feite is het huis ongeveer 4% meer waard geworden. De tijdelijkheid van de maatregel moet dat in principe voorkomen: verkoop NU je huis, dan is het goedkoper. En na 15 juni 2012 is het weer duurder, dus wees snel. Maar na 15 juni 2012 gaat de woningmarkt pas echt op slot. Iedereen die dan nog niet een woning gekocht heeft voor die datum is 4% duurder uit, en haakt dus af. Onderhandelingen die stuklopen in juni 2012, daar komt men niet meer uit. De laatste 2 kwartalen van 2012 zouden wel eens de slechtste verkoopcijfers van het nieuwe millennium op kunnen leveren. Dat zal er dan weer toe leiden dat politici overwegen om de meest gehate belasting die er is (of toch de erfbelasting?) langer op 2% te houden. Gezien de gevoeligheid van dit huidige kabinet voor dergelijk sentiment zie ik deze belasting voorlopig niet meer boven de 2% uitkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten